Analiza ECG
Calculul Indexului Nocicepției Analgezice se bazează pe achiziționarea seriei R-R care permite măsurarea influenței respirației pe ritmul cardiac: această influență este legată de o scurtă creștere a tonului parasimpaticului asociat cu fiecare ciclu respirator. Rezultatul este o scurtare a intervalelor R-R în timpul inspirație, care se exprimă prin aritmie sinusală respiratorie.
Valoarea clinică a analizei variabilității respiratorii sinusale, analiză apărută în 1965, când Hon și Lee au observat că suferința fetală este precedată de o modificare a intervalelor R-R înainte de modificarea ritmului cardiac.
Către 1970, Ewing și Coll au dezvoltat teste simple folosind variațiile intervalelor R-R pe perioade scurte de timp pentru a detecta non-autonomia la pacienții diabetici.
În 1977, Wolf și Coll au arătat că reducerea variabilității respiratorii sinusale după infarctul miocardic a fost asociată cu o scădere a supraviețuirii pacienților.
În 1981, Akselrod și Coll, au fost primii care au folosit analiza spectrală a seriilor R-R pentru a cuantifica controlul cardiovascular.
De la ECG la ANI®
Fluctuațiile pe «termen scurt» ale ritmului cardiac reflectă influența sistemelor simpatic si parasimpatic. Modularea imediată a frecvenței cardiace cauzată de efectele opuse ale sistemelor nervoase simpatic și parasimpatic este măsurabilă prin analiza spectrală: componenta de înaltă frecvență (HF) [0,15 – 0,4 Hz] se referă numai la sistemul parasimpatic, în timp ce componenta de joasă frecvență (LF) [0,05 – 0,15 Hz] este sub influența sistemelor simpatic și parasimpatic; termoreglarea și baroreflexul influențează LF și frecvențele foarte joase [0.004 – 0.05 Hz].
Respiratory pattern of the ANI Monitor
De ce să se utilizeze ANI®
Monitorul poate fi utilizat pe două tipuri de pacienți: inconștienți și conștienți. În prima situație (pacient inconștient sub anestezie generală în sala de operație), intervalul ANI [50 – 70] corespunde zonei analgezice adecvate, adică acoperirea cu opioide este suficientă, corespunzând unui ton al parasimpaticului relativ dominant asupra tonului simpaticului.
Când valoarea ANI este sub 50, apariția unei reacții hemodinamice în termen de 10 minute este foarte probabilă (80% din probabilitate când curba este sub 40; și 100% din probabilitate când curba este sub 30). Medicii anesteziști ar avea un interes sporit în re-injectarea unor opioide pentru a evita viitoare reacții hemodinamice*.
În cazurile în care valoarea ANI va crește peste 70, o supradoză cu opioide este probabilă. Practicienii pot evita o injecție suplimentară și reduc astfel efectele secundare ale supradozei de opioide:
- timp de recuperare mai lung
- greață, vărsături în PACU
- bradicardie
- disfuncționalități respiratorii
- hiperalgezie post-operatorie
- amețeli
- constipație
- delir
- hipotensiune arterială
- halucinații
- stimularea evoluției cancerului
Pentru CINE?
Persoanele în vârstă, foarte sensibile la supradozaj cu opioide, la risc de bradicardie și hipotensiune arterială la copii pacienți necomunicativi sau pacienți obezi țintuiți la pat, ale căror volume de distribuție sunt modificate în comparație cu altele.
Cei mai mulți medici care utilizează ANI® au redus dozele de opioide de la 30% la 60%, comparativ cu dozele inițiale livrate acestor pacienți.
Pacienții dependenți de droguri.
Pentru intervențiile chirurgicale lungi de 3h, pentru a fi siguri că titrarea opiodelor este personalizată, evitând prin aceasta efectele secundare ale supradozării și/sau sub dozării.