+4-031.427.0725   |   office@medconmed.ro | ENGLISH

NIPE – Evaluarea Parasimpatica a copilului nou-nascut

Se estimează că ființele umane pot simti durerea incepand din săptămâna a 24-a de viață intrauterină. Există o corelație între vârsta nou-născutului și reacția lui la durere: cu cat este mai tanar copilul, reacțiile sale ca răspuns la un stimul dureros va crește. Același lucru se aplică în cazul procedurilor dureroase repetate - intensitatea răspunsului durerii este proporțională cu numărul de stimulări. În general, frica, anxietate sau depresie poate crește percepția noastră de durere. Acești factori pot influența copilul nou-nascut, care nu înțelege întotdeauna ce se întâmplă sau se pot anticipa din diferite experiențe care le-a avut. Acest lucru este valabil chiar și atunci când vine vorba de ingrijire hde baza, cum ar fi eliminarea unui pansament simplu.
Studiul EPIPPAIN, realizat în perioada 2005-2006, a arătat că procedurile dureroase sunt deosebit de frecvente, la un copil mic spitalizat. * Din cei 430 de copii inclusi, studiul a aratat ca nu a existat o medie de 17 proceduri invazive pe zi pentru nou-născuți și de cel puțin 1 procedură pentru nou-nascuti, care nu au fost bolnavi (de exemplu, luând probe de sânge).
Tehnologia NIPE oferă un mod obiectiv de a evalua durerea și disconfortul la nou-născuți.
Pentru evaluarea durerii acute sau prelungite , scala de evaluare de comportament nu sunt întotdeauna ușor de aplicat . De exemplu , scala EDIN (durere neonatala și scala de disconfort ) este utilizata pentru evaluarea prelungită a durerii și se bazează pe analiza parametrilor , cum ar fi miscarile fetei, calitatea somnului și așa mai departe . Această scală de evaluare comportamentală trebuie să fie efectuata de către asistenti pentru copil pe o perioadă de două ore, care este foarte rar respectate în practică .
Parametrul subiectivitate trebuie să fie luate în considerare , de asemenea. Evaluatorul trebuie să fie în măsură să evalueze ceea ce vede și nu ceea ce simte. Scoruri de evaluare pentru același copil va diferi uneori de la o evaluator la altul.
Monitorul NIPE , care oferă un index bazat pe un semnal electrofiziologic, continuu și în mod obiectiv evaluează durere acută și sau confortul pacientului.
Importanta tonului parasimpatic pentru nou-nascut.
Prin utilizarea electrocardiogramei furnizate de monitorul multiparametru, tehnologia NIPE, ofera o evaluare obiectiva si continua a componentei parasimpatice al sistemului nervos autonom al nou –nascutului, atat al nou-nascutului prematur extrem (26 de saptamani) si pana la varsta de doi ani. Un ton parasimpatic mare este corelat cu starea de confort sau banastare.
Este deosebit de important sa evaluam activitatea sistemului nervos parasimpatic la pacientii nascuti prematur, deoarece a fost dovedit faptul ca in toate etapele de prematuritate, exista un deficit mare in reglarea capacitatii autonome fata de copii nascuti la termen
La prematuri blocajul in maturizarea sistemului nervos autonom se poate produce din doua motive:
 • O deficienta in factorii neurotropici materni, care nu este compensata de alimentatie
 • Stresul indus de spitalizare (intubare, proceduri dureroase)
Numeroase studii experimentale si clinice au aratat ca nou-nascutii sunt deosebit de sensibili la stres. Orice situatie care provoaca durere sau disconfort pot modifica dezvoltarea neuronala si poate provoca consecinte pe termen lung, cu risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare si metabolice (hipertensiune arteriala, diabet, obezitate, cancer). Exista de asemenea, posibilitatea influentelor cognitive, care pot duce la depresie sau un comportamnet de dependenta sau chiar raspuns inadecvat la durere sau de stres. (Do HAD)

 

 

De ce sa utilizan tehnologia NIPE

  • Măsurarea continuă și non-invaziva
  • Nu sunt senzori suplimentari necesari și analiza în timp real.

  • Ușor de interpretat
  • O scară de la 0 la 100 (cu cât indicele este mai inalt arata confortabilitatea pacientului).
   Doi indici: NIPEm (medie) și NIPEi (instantanee) corelarea respectiv la durere prelungita si acute.

  • Evaluarea de confort și disconfort cu NIPEm
  • Pentru optimizarea condițiilor de mediu: zgomot, lumina, poziția, alegerea masca CPAP … (Kuissi 2009, JFRN – Rethore 2011, JFRN)
   Ilustrează bunăstarea rezultă din dezvoltarea ingrijirii : prezența părinților, cocooning, contactul piele-pe-piele (Alexandre în 2013, Arch Pediatr – Blouin 2014, JFRN)

  • Evaluarea durerii prelungite cu NIPEm
  • În scopul de a adapta analgezia pentru pacienti postoperatorii. (Faye 2010, Clin J Pain – De Jonckheere 2011, Conf Proc IEEE Eng Med Biol Soc – Rakza 2011, JFRN – Blouin 2014, JFRN)

  • Evaluarea durerii acute cu NIPEi
  • Folosit pentru a se adapta analgezia (cu sau fără medicamente), înainte de o procedură potențial dureroase și / sau stresanta în NICU.
   Folosit pentru a personaliza administrarea de calmante in timpul interventiei chirurgicale pentru a evita supra/subdozarea și efectele secundare ale acestora.

 

NIPEm ( NIPE medie ) este afișat în albastru în partea din dreapta sus a ecranului , precum și de curba albastră . Acest indice se referă la bunăstarea generală a nou-născutului , precum și la durerea prelungită .
Obiectivul este de a menține linia albastră de mai sus 50. Sub acest prag , considerăm că pacientul copil este intr-o stare de disconfortl sau are dureri . În acel moment , este important să se adapteze tratamentul sau s a se adapteze condițiilor de mediu în vederea deplasarii curbei înapoi până la zona de confort .
NIPEi ( NIPE instantaneu )este afisat sub forma de piroane roșii pe ecranul principal al NIPEi, este folosit pentru a evalua durere acută în timpul unei proceduri cu potențial dureroas sau stresant . Aceasta diagrama de proceduri dureroase se afiseaza, în scopul de a adapta îngrijirea corespunzător.
Interpretarea este aceeași ca și pentru NIPEm : Dacă indexul este sub 50, putem concluziona că situația este durerosa sau stresanta pentru pacient.

 

Mai multe informatii gasiti aici:

 

Certificari: